Logo sk.decormyyhome.com

Ako vyčistiť starú mincu

Ako vyčistiť starú mincu
Ako vyčistiť starú mincu

Video: jak se stát chemikem snadno a rychle jak vyčistit minci pomocí kuchyňských potřeb 2024, Júl

Video: jak se stát chemikem snadno a rychle jak vyčistit minci pomocí kuchyňských potřeb 2024, Júl
Anonim

Na numizmatike sú závislé milióny ľudí. Pri zhromažďovaní zbierky takmer každý numizmatik čelí potrebe čistiť kontaminované mince. Je dôležité nielen vyčistiť mincu od nečistôt a oxidov, ale tiež ju nepoškodiť počas čistenia.

Image

Návod na použitie

1

Ak je potrebné mincu očistiť od špiny a prachu, jednoducho ju opláchnite teplou vodou pomocou mäkkej kefy alebo zubnej kefky. Tento spôsob čistenia je vhodný pre mince z akéhokoľvek kovu.

2

Je oveľa ťažšie vyčistiť mincu pokrytú oxidmi, v tomto prípade je potrebné zohľadniť zliatinu, z ktorej je vyrobená. Zlaté mince nie sú oxidované, takže ich stačí umývať v teplej vode, je to možné pomocou detského mydla.

3

Pri čistení strieborných mincí by ste mali poznať ich vzorku. Ak striebro nie je nižšie ako šesťsto dvadsiateho piateho testu (stanovené katalógom mincí), opláchnite mincu 10% roztokom amoniaku. Vyčistite strieborné mince nízkej kvality pravidelnou citrónovou šťavou. Počas čistenia mincu úplne ponorte do roztoku amoniaku alebo citrónovej šťavy a pravidelne ju obracajte. Po odstránení oxidov mincu dôkladne opláchnite teplou tečúcou vodou a osušte.

4

Strieborné mince sa môžu čistiť aj pomocou bežnej sódy na pečenie. Ľahko navlhčite malé množstvo sódy na pečenie vodou a utrite predmet, ktorý sa má vyčistiť, čisteným mechom. Po odstránení oxidov by sa mala minca umyť a vysušiť.

5

Obzvlášť opatrne a presne je potrebné čistiť medené mince od oxidov. Najjednoduchší a najspoľahlivejší spôsob ich čistenia je mydlový roztok: minca je ponorená do roztoku, čas od času sa vyberie a vyčistí sa mäkkou kefou. Toto je najšetrnejšia metóda, ale so silnou oxidáciou môže doba čistenia dosiahnuť niekoľko mesiacov.

6

Medené, bronzové a mosadzné mince je možné čistiť slabým 5-10 percentným roztokom kyseliny octovej. Mince ponorte do roztoku, držte ju niekoľko minút, občas ju obracajte a trite ju mäkkou kefou. Po odstránení usadenín zeleného oxidu ho umyte a potom nechajte namočený asi jednu hodinu v roztoku sódy na pečenie. Pomôže to odstrániť stopy octu. Potom opláchnite mincu v teplej vode. Mali by ste vedieť, že sa medené mince postupom času potiahnu tmavým, niekedy takmer čiernym, patinovým filmom. Nemalo by sa vypustiť, pretože patina nielenže nezhoršuje mince, ale naopak svedčí o jej pravosti.

7

Najťažšie je vyčistiť hrdzavé mince zo zliatin železa a zinku. Je potrebné odstrániť zničené vrstvy a zachovať neporušený kov v maximálnej možnej miere. Najskôr opatrne odstráňte hrdzu ihlou alebo skalpelom. Potom dajte mincu na slabý 3-5% roztok kyseliny chlorovodíkovej a vyčistite ju, neustále sledujte proces. Opláchnite vyčistenú mincu v roztoku jedlej sódy, potom pod teplou tečúcou vodou.